Ko je logoped

Autor: Milica Nikolić
Objavljeno: 22. 4. 2022.
Ažurirano: 29. 12. 2023.

Ko je logoped?

Logoped je stručnjak koji podstiče razvoj govora i jezika kod dece.

On nam pomaže da naučimo da pravilno izgovaramo teške glasove, da naučimo nove reči, da čitamo i pišemo.

On nije lekar. On je kao prijatelj kod kojeg idemo da se igramo, čitamo i pričamo priče i kroz zanimljive aktivnosti naučimo nešto novo.

Kada učiš da govoriš,
pa neki glasić loše izgovoriš,
pomaže da u rečima i govoru bude red,
to je logoped!

Kako se postaje logoped?

Logoped se postaje tako što završimo Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smer Logopediju, ali nakon toga i brojne druge kurseve i obuke. Stručnjak koji završi logopediju može da radi u školi, u bolnici, u raznim centrima i ordinacijama. On je najčešće deo tima, koji uključuje i stručnjake kao što su psiholog, defektolog, fizioterapeut.

Da li se logoped bavi samo razvojem govora?

Naš Centar Oaza zamišljen je tako da se kroz igru, u prijatnoj atmosferi, podstiče pravilan govor ali i druge razvojne oblasti- pažnju, finu i grubu motoriku, motoričko planiranje, intelektualne sposobnosti, socijalne vestine, životne veštine. Regije u našem mozgu zadužene za govor vrlo su blizu regija zaduženih za pokret, pa razvojem jednih podstičemo i razvoj drugih. Odatle i poznati citat „motorika je govoru što i koren cvetu“. Tako zanimanje logoped ide ruku pod ruku sa zanimanjem defektologa.

Logoped Centra Oaza – Jelena, razjasnila je detalje svog posla i pokazala nam deo svog radnog dana u Emisiji Zvrk RTV1 !