Moje dete je izbirljivo

Autor: Milica Nikolić
Objavljeno: 11. 4. 2024.
Ažurirano: 11. 4. 2024.

Moje dete je izbirljivo

Sve je veći broj roditelja koji se javljaju terapeutima sa jednim problemom: dete jede svega nekoliko vrsta namirnica.

Izbirljivost u ishrani može biti deo razvojne faze kroz koju prolaze sva deca a koja vrhunac dostiže oko 2 godine života. Međutim, ona može uzeti maha te sve češće srećemo trogodišnjake koji jedu isključivo pomfrit, viršle i grickalice (takozvana “bež dijeta”). Ona najčešće odbijaju sveže voće, povrće, kuvana jela, jaja. Kako znamo da je detetu u razvoju potreban čitav dijapazon nutrijenata kako bi se pravilno razvijalo shvatamo skalu ovog problema.

Takođe, odbijanje nove hrane, gadljivost na nove teksture, prisutnija je kod dece kojoj je hrana dugo pasirana, nisu na vreme izlagani novim teksturima, bojama i mirisima hrane ili su se hranili ispred ekrana. Dete koje se od malena “igra” hranom, sa tom hranom će se i zbližiti. Odlaganje uvođenja hrane sa teksturom donosi češće poteškoće kansije u hranjenjem i veću izbirljivost kasnije. Hranjenje ispred telefona onemogućava detetu da se skoncentriše na ukuse, mirise i teksture koje isprobava već hranu unosi automatski. Na taj način narušen je adekvatan proces hranjenja, koji podrazumeva da je detetov nervni sistem aktivirao sve potrebne mehanizme za obradu i gutanje hrane.

Problemi sa senzornom integracijom su još jedan od potencijalnih uzroka izražene probirljivosti deteta.

Moje dete odbija da proba novu hranu

Odbijanje nove hrane može biti i posledica straha, koji ima evolutivno zaštitnu funkciju. Strah od probanja nove hrane nastao je kako naši preci ne bi pojeli nešto otrovno. Postepeno izlaganje različitoj hrani u ranom periodu ključno je zato za njeno prihvatanje.

Šta mogu da uradim?