Procena razvoja

Procena razvoja deteta je korak koji u našem Centru prethodi svim tretmanima. Vrše je defektolozi, logopedi i psiholozi na prvom susretu sa detetom i roditeljima. Cilj procene je utvrđivanje koliko je dete ovladalo razvojnim fazama u oblasti govora, motorike, mišljenja, emocija i socijalnih veština.

Procena se radi uz pomoć razgovora sa roditeljima; opservacije deteta; defektoloških, logopedskih i psiholoških testova. Procena se zakazuje, putem telefona ili email-a, i obično traje oko 60 minuta.

Ukoliko je potrebno, pre nego što dođete na zakazan termin, poslaćemo Vam kratak upitnik koji se vrlo lako popunjava.

Informacije koje dobijemo uz pomoć upitnika (npr. da li Vašem detetu smeta određeno svetlo, zvuci itd) iskoristićemo da prilagodimo prostor tako da on što bolje odgovara Vašem detetu. Na ovaj način potrudićemo se da se ono na prvom susretu oseća prijatno, opušteno, zainteresovano i da pokaže svoj maksimum.

„Procena se obavezno zakazuje, putem telefona ili email-a“

U toku procene od roditelja uzimamo opšte podatke o detetu, anamnezu i podatke o trudnoći i porođaju. Bitno nam je kako je tekao psihomotorni razvoj deteta u prvim godinama života!

Osim ovih podataka zanimaće nas i interesovanja deteta, način na koji ono provodi vreme, način na koji se igra, komunicira, rutina porodice.

Postavićemo pitanja o ponašanju Vašeg deteta, Vašim brigama i očekivanjima. U isto vreme radimo opservaciju deteta, pratimo njegovu igru povremeno se uključujući u nju.

Cilj procene je dakle da dobijemo detaljnu sliku o detetovim sposobnostima u različitim segmentima razvoja, kako bi otkrili postojanje neusklađenosti ili kašnjenja u razvoju psihomotorike.

Na kraju susreta na Vaš e-mail dobićete mišljenje defektologa, logopeda ili psihologa, sa razvojnim oblastima u kojima dete eventualno ima potrebu za podrškom i za koje ga je potrebno uključiti u stimulativne tretmane kako bi ostvarilo svoj pun potencijal.

Ukoliko postoji potreba proceni mogu prisustvovati i drugi članovi tima Centra Oaza, kako bi procena bila sveobuhvatna.